2016. feb 01.

Fiatal Gazda többlet támogatási intenzitás mikor és hogy?

írta: Dr. Fodor Tibor
Fiatal Gazda többlet támogatási intenzitás mikor és hogy?

02.jpg

 

Fiatal mezőgazdasági termelő:


1. a Vidékfejlesztési Program 6.1 alintézkedésében meghatározottak szerint, a támogatási kérelem benyújtáskor a támogatást igénylő:


a) legfeljebb 40 éves természetes személy, és
- államilag elismert mezőgazdasági jellegű szakismerettel rendelkezik, és
- a támogatási kérelem benyújtásától számított 6 hónapnál nem régebben mezőgazdasági egyéni vállalkozói regisztrációt kezdeményezett az illetékes hatóságnál, továbbá
- legalább 6000, de legfeljebb 25 000 STÉ értékű termelési potenciállal kizárólagosan rendelkezik (pl. termőföld esetében földhasználóként van jegyezve)


b) jogi személy esetén annak személyében kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője, és
- legfeljebb 40 éves,
- államilag elismert mezőgazdasági jellegű szakismerettel rendelkezik, és
- legalább 6000, de legfeljebb 25 000 STÉ értékű termelési potenciállal személyében vagy a jogi személy kizárólagosan rendelkezik (pl. termőföld esetében földhasználóként be van jegyezve)


2.1. az a természetes személy, aki a támogatási felhívás szerinti támogatási kérelem benyújtásának időpontjában 40 évesnél nem idősebb és első alkalommal a támogatási felhívás szerinti támogatási kérelem benyújtásának időpontját megelőző öt évnél nem régebbi időpontban hozott létre mezőgazdasági üzemet, melynek azóta vezetőjeként folyamatosan tevékenykedik.


2.2. az a jogi személy, amelynek kizárólagos tulajdonosa és vezető tisztségviselője – aki ezáltal a tényleges és hosszú távú ellenőrzést kizárólagosan gyakorolja – a támogatási felhívás szerinti támogatási kérelem benyújtásának időpontjában 40 évesnél nem idősebb természetes személy, aki mezőgazdasági tevékenységét a támogatási kérelem benyújtását megelőző 5 éven belüli időpontban kezdte meg és azóta folyamatosan végzi azt.


A 2.1 és 2.2. pont szerinti támogatást igénylő tekintetében a mezőgazdasági üzem létrehozásának, és a mezőgazdasági tevékenység megkezdése évének kell tekinteni azt az évet,
a) melynek tekintetében a természetes személy, a jogi személy, vagy a támogatást igénylő jogi személy vezető tisztségviselője, mint természetes személy első alkalommal nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételére vonatkozó egységes eljárási szabályok szerint egységes kérelmet,
b) amelyben a természetes személy, a jogi személy, vagy a támogatást igénylő jogi személy vezető tisztségviselője, mint egyéni vállalkozó, első alkalommal jelentett be az adóhatóságnál a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEÁOR’08) alapján meghatározott mezőgazdasági termelő tevékenységet, amely mezőgazdasági termelő tevékenység alapján évente adóbevallást nyújt be vagy
c) amelyben a természetes személy, vagy a támogatást igénylő jogi személy vezető tisztségviselője, mint természetes személy első alkalommal váltotta ki az őstermelői tevékenység végzéséhez szükséges őstermelői igazolványt, mely őstermelői tevékenységéből évente bevétele származott.
A mezőgazdasági tevékenység akkor tekinthető folyamatosnak, ha a támogatást igénylő mezőgazdasági tevékenységéből a megkezdés évében és az azt követő évek mindegyikében bevétellel rendelkezik, vagy az a)-c) pontok szerinti feltételek valamelyike minden évben fennáll, amennyiben pedig jogi személy vezető tisztségviselője, mint egyéni vállalkozó vagy természetes személy folytatott megelőzően mezőgazdasági tevékenységet, úgy az ezzel való felhagyást követően legfeljebb 3 hónapon belül a kizárólagos tulajdonában álló szervezet az ő ügyvezetésével megkezdte mezőgazdasági tevékenységét.
Az elismert mezőgazdasági jellegű szakismeretek felsorolását a 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza.

Szólj hozzá