2015. dec 27.

Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások érthetően

írta: Dr. Fodor Tibor
Mikro-, Kis-, és Középvállalkozások érthetően

coin-155597_640.png

A mezőgazdasági pályázatok során előnyt élveznek a kkv-k az elbírálás során. A különböző beruházási támogatások, mint például a trágyatárolók építése, terménytárolók építése, korszerűsítése, állattartó telepek korszerűsítése, az ültetvénytelepítés, vagy az üveg- és fóliaházak létesítésének támogatása is több esetben nevesíti a vidékfejlesztési programon keresztül, hogy a mikro- és kisvállalkozásokat részesíti előnyben. Ez pontszámban is vélhetően erőteljesen meg fog mutatkozni, ugyanis a mostani poszt megírásakor már ismert trágyatárolók létesítését támogató kiírás 15 ponttal támogatja a mikrovállalkozást, valamint 5 ponttal a kisvállalkozást. Fontos, hogy tisztában legyünk a fogalmakkal tehát, melyeket az alábbiakban foglalunk össze remélhetőleg közérthetően:

Mikro-vállalkozás: méretkategóriát jelent. Ide sorolható minden olyan egyéni vagy társas vállalkozás, szövetkezet, illetve mezőgazdasági tevékenység esetén a mezőgazdasági őstermelő, ha az összes foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és az éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg. Továbbá, a vállalkozásban az állam, az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati joga alapján – külön külön vagy együttesen sem haladja meg a 25%-ot.

Kisvállalkozás: méretkategóriát jelent. Ide sorolható minden olyan egyéni vagy társas vállalkozás, szövetkezet, illetve mezőgazdasági tevékenység esetén a mezőgazdasági őstermelő, ha az összes foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és az éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg. Továbbá, a vállalkozásban az állam, az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati joga alapján – külön külön vagy együttesen sem haladja meg a 25%-ot.

Középvállalkozás: méretkategóriát jelent. Ide sorolható minden olyan egyéni vagy társas vállalkozás, szövetkezet, illetve mezőgazdasági tevékenység esetén a mezőgazdasági őstermelő, ha az összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és az éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg. Továbbá, a vállalkozásban az állam, az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati joga alapján – külön külön vagy együttesen sem haladja meg a 25%-ot.

Táblázatban összefoglalva méretkategóriák szerint:

KKV

Foglalkoztatotti létszám

Éves nettó árbevétel

Mérlegfőösszeg

Középvállalkozás

50-249

max 50 millió €

max 43 millió €

Kisvállalkozás

10-49

max 10 millió €

max 10 millió €

Mikrovállalkozás

0-9

max 2 millió €

max 2 millió €

 

 

Szólj hozzá