Annex I termékek érthetően
Az EK Szerződés 32. cikkében hivatkozott listán szereplő termékek vonatkozásában az új Vidékfejlesztési Program számos támogatási jogcíme fogalmaz meg kötelezettségeket. Leginkább az élelmiszeri feldolgozóiparhoz kapcsolódó beruházások kapcsán találkozhatunk vele. Ebben a bejegyzésben részletes kifejtésre kerül, hogy mik is ezek a termékek, azaz mik minősülnek Annex I. terméknek.
1. ÁRUCSOPORT |
Élő állatok |
2. ÁRUCSOPORT |
Hús és élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékek |
3. ÁRUCSOPORT |
Halak, rákfélék és puhatestűek |
4. ÁRUCSOPORT |
Tejtermékek; madártojások; természetes méz |
5. ÁRUCSOPORT |
· Állati belső részek, hólyag és gyomor (kivéve a halakét), egészben vagy darabokban · Máshová nem sorolt vagy máshol nem említett állati termék; az 1. árucsoport vagy a 3. árucsoport szerinti, emberi fogyasztásra nem alkalmas élettelen állat |
6. ÁRUCSOPORT |
Élő fák és egyéb növények; gumók, gyökerek és hasonlók; vágott virágok és díszítő lombozat |
7. ÁRUCSOPORT |
Élelmezési célra alkalmas zöldségek, gyökerek és gumós gyökerek |
8. ÁRUCSOPORT |
Élelmezési célra alkalmas gyümölcs és dió; citrus- és dinnyefélék héja |
9. ÁRUCSOPORT |
Kávé, tea és fűszerek, a matétea kivételével |
10. ÁRUCSOPORT |
Gabonafélék |
11. ÁRUCSOPORT |
Malomipari termékek; maláta és keményítő; sikér; inulin |
12. ÁRUCSOPORT |
Olajos magvak és olajtartalmú gyümölcsök; különféle magvak és gyümölcsök; ipari és gyógynövények; szalma és takarmány |
13. ÁRUCSOPORT |
Pektin |
15. ÁRUCSOPORT |
· Sertészsír és egyéb kiolvasztott sertészsiradék; kiolvasztott baromfizsiradék · Kiolvasztatlan szarvasmarhafaggyú, juh- vagy kecskefaggyú; ezen zsiradékokból előállított faggyú (beleértve az első lét („premier jus”)) · Sertészsírsztearin, oleosztearin és faggyúsztearin; sertészsírolaj, oleoolaj és faggyúolaj, nem emulgeálva, keverve vagy bármilyen más módon elkészítve · Halból és tengeri emlősből nyert zsír és olaj, finomítva is · Folyékony vagy szilárd stabilizált növényi olajok, nyersen, finomítva vagy tisztítva · Állati vagy növényi zsírok és olajok hidrogénezve, finomítva is, de tovább nem elkészítve · Margarin, mesterséges zsiradék és más étkezési célra alkalmas feldolgozott zsiradék · Zsíros anyagok, illetve állati vagy növényi viaszok feldolgozási maradékai |
16. ÁRUCSOPORT |
Húsból, halból, rákfélékből vagy puhatestűekből készült termékek |
17. ÁRUCSOPORT |
· Répacukor és nádcukor szilárd állapotban · Egyéb cukor; cukorszirup; műméz (természetes mézzel keverve is); karamell · Melasz, fehérítve is · Ízesített vagy színezett cukor, szirup és melasz, a bármilyen arányban hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevek kivételével |
18. ÁRUCSOPORT |
· Kakaóbab egészben vagy törve, nyersen vagy pörkölve · Kakaóhéj, -hártya, -bőr és kakaóhulladék |
20. ÁRUCSOPORT |
Zöldségfélékből, gyümölcsből vagy más növényrészekből előállított |
22. ÁRUCSOPORT |
· Szőlőmust, erjedésben vagy alkohol hozzáadásától eltérő módon lefojtva · Friss szőlőből készült bor; szőlőmust alkohol hozzáadásával lefojtva · Más erjesztett italok (például almabor, körtebor és mézbor) · Mezőgazdasági termékekből nyert bármilyen erősségű etil-alkohol és szesz, denaturálva is; a likőrök, egyéb szeszes italok és szeszes italok előállítására használt összetett alkoholos készítmények („koncentrált kivonatok”) kivételével. · Ecet és ecetpótló |
23. ÁRUCSOPORT |
Élelmiszeripar melléktermékei; elkészített állati takarmányok |
24. ÁRUCSOPORT |
Feldolgozatlan dohány, dohányhulladék |
45. ÁRUCSOPORT |
Természetes parafa, megmunkálatlan, aprított, szemcsézett vagy őrölt parafa; parafahulladék |
54. ÁRUCSOPORT |
Len, nyersen vagy megmunkálva, de nem fonva; lenkóc és lenhulladék (beleértve a foszlatott rongyhulladékot is) |
57. ÁRUCSOPORT |
Kender (Cannabis sativa), nyersen vagy megmunkálva, de nem fonva; kenderkóc és kenderhulladék (beleértve a foszlatott rongyhulladékot is) |