2015. dec 20.

Vidékfejlesztési Program Fogalomtár (folyamatosan frissül)

írta: Dr. Fodor Tibor
Vidékfejlesztési Program Fogalomtár (folyamatosan frissül)

vp01.jpg

(forrás: NAK)

Egy kis segítség a fogalmi zűrzavarban való eligazodáshoz a mezőgazdasági pályázatokhoz:

Aktív mezőgazdasági termelő: a közvetlen támogatás igénybevételére jogosult mezőgazdasági termelő, azaz az a mezőgazdasági termelő, aki a tárgyév június 16-án összesen legalább egy hektár nagyságú, az 1307/2013/EU rendelet 32. cikke értelmében támogatható földterülettel jogszerű földhasználóként rendelkezik.

Annex I termék: elsődleges feldolgozásra és értékesítésre szánt mezőgazdasági termék. Bővebben

Diverzifikáció: Mezőgazdasági tevékenység mellett nem mezőgazdasági tevékenység végzése (pl. kézműves, kisipari, vagy turisztikai szolgáltatói tevékenység)

Élelmiszer-feldolgozás: Annex I. termék feldolgozása, amelynek eredményeként élelmiszer vagy haszonállat eledel célú termék jön létre. Nem minősül feldolgozásnak a mezőgazdasági termelő által végzett, a termék első piacra vitelét szolgáló (post harvest) termékmanipulálási eljárás, ami az alaptermék jellegét/tulajdonságát nem változtatja meg. Mosott, csomagolt saláta, vagy salátakeverék és étkezési csíra előállítása élelmiszer feldolgozásnak minősül. Kapcsolódó Pályázati lehetőség

Kertészeti tevékenység:

  • zöldség és gyümölcstermesztés;
  • növényi szaporítóanyag termesztés;
  • erdészeti szaporítóanyag előállítás;
  • fűszer, aroma és gyógynövény termesztés;
  • dísznövény, díszfatermesztés;
  • gomba, burgonyafélék termesztése;
  • faiskolai termesztés.

Kollektív beruházás: amennyiben az adott művelet, vagy pályázati kiírás másként nem rendelkezik, legalább 5 - jogilag és gazdaságilag - egymástól független kedvezményezett közösen végrehajtott beruházása. Kollektív beruházás kedvezményezettje lehet továbbá a TÉSZ, TCS, a mezőgazdasági valamint erdészeti termelők tagságával működő szövetkezet, konzorcium, mezőgazdasági tevékenységet végző szociális szövetkezet.

Mezőgazdasági termelő: az a természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, amely Magyarország területén mezőgazdasági termelő tevékenységet végez.

Standard Termelési Érték (STÉ): a mezőgazdasági ágazatok kibocsátását fejezi ki hektárra, vagy számosállatra vetítve. A mutatót a bruttó termelési érték (értékesítési árbevétel, aktivált saját teljesítmény, egyéb bevételek) és a közvetlen támogatások (továbbá az általános forgalmi adó és egyéb termékadó) különbségeként kalkulálják. A tevékenységi irány meghatározásánál figyelembe veszik az egyéb jövedelemtermelő tevékenység értékét is. Az üzemméretet a mutató közvetlenül euróban fejezi ki. Részletesebben klikk ide.

Tanya: a település külterületén fekvő, legfeljebb 1 hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás céljára létesített lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik, vagy az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepel

Tanyás település: Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ÖSSZES TELEPÜLÉSE, továbbá Pest megye Ceglédi, Dabasi, Gyáli, Monori, Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei, Szigetszentmiklósi, Vecsési JÁRÁSAINAK TELEPÜLÉSEI.

Vidéki térség: 10.000 főnél alacsonyabb lakosságszámú települések, a 10.000 főnél népesebb települések tanyás külterületei. Az előbbi jellemzők ellenére sem minősülnek vidéki térségnek a budapesti agglomeráció települései.

Szólj hozzá

pályázat projekt mezőgazdaság pályázatírás vidékfejlesztés vidék gazda agrártámogatás projektmenedzsment fiatal gazda VP mezőgazdasági pályázat mezőgazdasági pályázatok redigo consulting nem mezőgazdasági tevékenység